Beslutsprocessen

Vi intervjuade Mehmet Kaplan, (MP),  om beslutsprocessen när det gäller det aktuella lagförslaget om bristande tillgänglighet som grund för diskriminering.

Votering sker i riksdagen den 13 juni 2012 med debatt, votering 16.00, om det blir 14 juni blir det 12.00. Riksdagen kommer att klubba igenom ett beslut om att regeringen skyndsamt ska återkomma med ett lagförslag. Ordet skyndsamt är ett kodord i beslutssammanhang, om regeringen tar för lång tid på sig, blir de utfrågade av konstitutionsutskottet om varför det dröjer.

När riksdagen har röstat skickas förslaget till Lagrådet. Därefter går det ut på remiss. Lika Unika kan komma med synpunkter även om vi inte är remissinstans. När remissvaren är sammanställda lägger man en proposition som kommer till riksdagen i höst eller vinter, i värsta fall i vår. Men som sagt, regeringen måste skynda sig, annars får de konstitutionsutskottet på sig. Frågan är tillräckligt utredd, det finns inget argument för att dra ut på det. Mehmet Kaplan tror inte heller att regeringen vågar gå emot riksdagen. Det är ovanligt att så sker och om det gör det tvingas regeringen oftast att backa. Som sista utväg kan riksdagen ta till  en  missförtroendeomröstning som instrument.

Annonser

Om tillganglighetforalla

Lika Unika och Handikappförbunden i samverkan 2012.
Det här inlägget postades i Tillgänglighet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s